De ‘onheilige drie eenheid’

De ‘onheilige drie eenheid’

Afgelopen zondag kwamen we weer samen tijdens onze MeetUP, waar Peter ons meenam in het thema ‘Tussen hemel en aarde’. Het was een inspirerende bijeenkomst waarin we de uitdaging verkenden om te leven van boven naar beneden, vanuit ons nieuwe thuis bij God. In een wereld vol afleidingen en onrust, hoe kunnen we ons blijven richten op deze bestemming? Samen luisterden we naar Jezus’ uitspraken over Gods rust en lieten we ons inspireren door de gedachten van Jack Kerouac en Augustinus. 

Peter introduceerde de ‘onheilige drie eenheid’ van ongeloof, afleiding en onrust, die ons vaak in de greep houdt. Deze drie elementen zijn van invloed op ons geloof en leven, en het was een kans om te reflecteren op hoe we hen kunnen herkennen en overwinnen.

Deel 1: Ongeloof – Is er meer tussen hemel en aarde?

We begonnen met de vraag of er meer is dan wat we met onze ogen kunnen zien. In onze seculiere cultuur lijkt ongeloof vaak de norm te zijn, en daardoor leven we soms als praktische atheïsten. Ondanks ons geloof handelen we in ons dagelijks leven vaak alsof God niet bestaat. Peter vroeg ons om na te denken over hoe we hiermee omgaan. Het was een uitnodiging om onszelf af te vragen: Vind je het moeilijk om bewust vanuit je relatie met God te leven? Wat zou jou helpen om dat te veranderen?

Deel 2: Afleidingen – Waarmee probeer je in je behoefte aan geluk te voorzien?

Vervolgens gingen we dieper in op de afleidingen in ons leven. Jack Kerouac’s On the Road was een leidraad voor ons gesprek over de consumptiecultuur waarin we leven. We worden vaak voorgehouden dat geluk en vervulling te vinden zijn in materiële zaken of persoonlijke prestaties. Maar geeft consumptie of prestatie ons werkelijk een gevoel van vervulling? Dit leidde tot waardevolle gesprekken over wat ons kan helpen om vervulling in God te vinden.

Deel 3: Onrust – I still haven’t found what I’m looking for

In het derde deel gingen we in op de onrust die velen van ons ervaren. Augustinus’ Belijdenissen herinnerde ons eraan dat ons hart rusteloos is totdat het rust vindt in God. We deelden gedachten over het rusteloze zoeken van Augustinus en de vraag of alleen God ons verlangen kan vervullen. Zijn woorden nodigen ons uit om te reflecteren: Geeft dit mij echte rust? Helpt dit mij om thuis te komen?

Samen ontdekken

Het was een bijeenkomst waarin we samen ontdekten wat ons tegenhoudt en helpt om te leven vanuit de rust die God ons biedt. De onheilige drie eenheid van ongeloof, afleiding en onrust werd een belangrijke focus van onze gesprekken. We hebben elkaar gestimuleerd om dieper na te denken over onze relatie met God en de keuzes die we maken in ons leven. De oprechte gesprekken en de verbondenheid die we voelden, maakten deze MeetUP bijzonder. We hopen dat je de inspiratie en inzichten meeneemt in je dagelijkse leven en kijken uit naar onze volgende MeetUP!


Wil je een keertje langskomen bij Hemelsbreed? In onze activiteitenagenda zie je wanneer onze MeetUps plaatsvinden. Je bent altijd welkom om een keer aan te haken. Op deze pagina lees je hoe onze MeetUps gaan, evenals antwoorden op veelgestelde vragen.