Leven vanuit Gods rust. Maar hoe doe je dat?

Leven vanuit Gods rust. Maar hoe doe je dat?

Het thema van de MeetUP van vandaag voelt ontzettend relevant voor me: leven vanuit Gods rust, zelfs te midden van onrust. Met een gezin van drie kinderen die allemaal in een andere levensfase zitten en samen met mijn man een bedrijf runnen, zijn er meer dan genoeg redenen om onrust te ervaren. Toch wordt er van ons iets anders gevraagd: leven vanuit Gods rust. Maar hoe doe je dat?

Onrust

De Bijbel vertelt ons keer op keer dat God wil dat we rust ervaren. Hij nodigt ons uit om onze onrust op Hem te werpen, zoals we lezen in 1 Petrus 5:7: “Werpt al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u.” Jezus zelf wijst ons op de vogels in de lucht die zich nergens zorgen over maken, omdat God voor hen zorgt (Matteüs 6:26). Dit beeld is zo krachtig en tegelijkertijd zo confronterend.

Toch is de realiteit voor mij dat onrust vaak nog dagelijks aanwezig is. Dit kan deels voortkomen uit mijn verleden – een onvoorspelbare opvoeding – maar ook uit de manier waarop wij ons leven hebben ingericht. Het leven met een druk gezin en een bedrijf brengt simpelweg onzekerheden en spanningen met zich mee.

De oorzaak van onrust

Het is verleidelijk om onze omstandigheden de schuld te geven van onze onrust. De drukte van alledag, de verwachtingen die anderen van ons hebben of die we onszelf opleggen, kunnen een bron van onrust zijn. Misschien herken je het wel: je leeft in de ‘straks, dan’-modus. Straks, als de kinderen groot zijn, als het bedrijf succesvol loopt, als je eindelijk die ene mijlpaal hebt bereikt, dan komt er rust. Maar dit is een illusie.

Het probleem met deze denkwijze is dat we nooit weten of die “straks” ooit komt. Het leven is onvoorspelbaar, en we hebben geen controle over de toekomst. Wat we echter wél weten, is dat God ons nu rust wil geven. Niet morgen, niet pas als alles perfect loopt, maar vandaag. In Johannes 14:27 zegt Jezus: “Vrede laat Ik u, mijn vrede geef Ik u; niet zoals de wereld die geeft, geef Ik die u.” Deze vrede is anders dan wat de wereld ons biedt – het is een vrede die niet afhankelijk is van omstandigheden.

Gods uitnodiging

Ik geloof dat Gods uitnodiging voor ons is om Zijn rust te ontvangen en te koesteren, juist midden in de chaos van het dagelijks leven. Hij nodigt ons uit om al onze zorgen bij Hem neer te leggen, en in ruil daarvoor geeft Hij ons vrede. Maar dit betekent ook dat wij de verantwoordelijkheid hebben om daadwerkelijk onze zorgen bij Hem neer te leggen en deze rust te beschermen.

Dit vraagt om een bewuste keuze: laat je omstandigheden je onrust geven, of laat jij je rust verstoren?

Het leven zal altijd genoeg redenen geven om onrust te ervaren, maar de ware uitdaging is om in de vrede van God te blijven staan. Dit vraagt om een houding van vertrouwen, van overgave en van geloof dat God werkelijk voor je zorgt, ongeacht de situatie waarin je je bevindt.

Uit ervaring weet ik dat het niet zo makkelijk is als het klinkt. Ik zie het meer als een skill die je mag ontwikkelen. Iets wat je kunt leren en er beter in kan worden.

Ok, maar hoe dan?!

We merkten dat dit inzicht een mooi inzicht is; maar dat het nog wel concreet gemaakt moet worden. Hoe ziet ‘rust bewaren’ eruit in je eigen leven? Hoe pas je dit in je (gezins)planning en zorg je ervoor dat het gaat op een manier die bij je past?

We merkten in ieder geval dat de dag intentioneel en samen met God beginnen heel veel doet. Daarmee begin je een dag al met rust. Daarnaast lukt me het steeds sneller om, wanneer ik in zo’n spiraal van onrust en zorgen terecht kom, ik mezelf de vraag stel; waar is God in deze situatie? Het antwoord is altijd dat Hij hier is, dichtbij. En dat de omstandigheden, onrust en zorgen eigenlijk geen issue zijn die ik alleen hoef te dragen of op te lossen.  

Het leven zal nooit perfect zijn, en er zullen altijd omstandigheden zijn die ons rust proberen te ontnemen. Maar de uitnodiging is dat God ons vandaag al Zijn rust wil geven, zonder dat we eerst alles op orde moeten hebben. We mogen leren om onze zorgen en angsten bij Hem neer te leggen en Zijn vrede te omarmen, zelfs te midden van onrust.

-Lisa


Wil je een keertje langskomen bij Hemelsbreed? In onze activiteitenagenda zie je wanneer onze MeetUps plaatsvinden. Je bent altijd welkom om een keer aan te haken. Op deze pagina lees je hoe onze MeetUps gaan, evenals antwoorden op veelgestelde vragen.