Tijdens de eerste MeetUP van het seizoen ging Jos verder met het thema “Tussen Hemel en Aarde”, waarin hij het verhaal van Jakob en het concept van “thin places” deelde. We stonden stil bij hoe Gods aanwezigheid in ons dagelijks leven vaak dichterbij is dan we denken, en hoe we vanuit Zijn toekomst mogen leven. In deze blog gaan we dieper in op dit thema en hoe het ons kan inspireren in ons geloofsleven.
Misschien heb je wel eens het gevoel gehad dat er meer is dan wat je met je ogen kunt zien – momenten waarin je plotseling een diepe rust of een gevoel van aanwezigheid ervaart, alsof God dichtbij is.
In het Onze Vader bidden we: “Uw wil geschiede, zoals in de hemel, zo ook op aarde.” Deze woorden nodigen ons uit om na te denken over hoe hemel en aarde verbonden zijn en hoe we Gods aanwezigheid al kunnen ervaren in ons leven nu. Het is geen opdracht die we moeten volbrengen, maar eerder een uitnodiging om anders te leven, vanuit de toekomst die God al voor ons bereid heeft.
Een mooi voorbeeld hiervan vind je in het verhaal van Jakob in Genesis 28. Jakob is op de vlucht, voelt zich waarschijnlijk verloren, en komt in de wildernis terecht. Hij valt in slaap en droomt van een ladder die de hemel en de aarde verbindt. Hij ziet engelen op en neer gaan, en God zegt tegen hem: “Ik ben met je en zal je beschermen.” Wanneer Jakob wakker wordt, zegt hij verbaasd: “De Heer is op deze plaats, en ik wist het niet.” Wat mij raakt in dit verhaal, is dat Jakob zich op een eenzame plek bevindt en dan ontdekt dat God daar bij hem is. Misschien herken je dat wel – dat op momenten waarop je je alleen voelt, je ineens merkt dat God er toch is, dichterbij dan je dacht.
Dit doet me denken aan een concept uit de Keltisch-Christelijke traditie: het idee van “thin places.” Dit zijn plekken of momenten waar de grens tussen hemel en aarde flinterdun lijkt. Je kunt Gods aanwezigheid bijna aanraken. Vaak worden zulke ervaringen gevoeld in de natuur, of op stille plekken waar je ineens een diepe verbondenheid met God ervaart.
Voor Jakob was de plek van zijn droom zo’n thin place, een plek waarvan je kunt zeggen: ‘God is hier, en ik wist het niet’. Ook wij kunnen zulke momenten hebben. Misschien heb je het wel eens meegemaakt tijdens een wandeling, in een stil moment van gebed of tijdens een ontmoeting, dat je voelt of weet dat er meer is, dat God echt aanwezig is.
Je moet niet leven als reactie op het heden, maar als antwoord op de toekomst.” Dat vind ik een mooie gedachte: dat we nu al keuzes kunnen maken die passen bij de toekomst die God voor ogen heeft, een toekomst vol liefde, vrede en gerechtigheid.
Jonathan Cahn heeft het in zijn boek ‘Boek van geheimenissen’ over leven vanuit de toekomst. Dit betekent dat we ons leven niet laten bepalen door alles wat er nu misgaat of wat ons bezighoudt, maar dat we ons richten op wat komt – op Gods koninkrijk dat al begonnen is. Hij schrijft: “Je moet niet leven als reactie op het heden, maar als antwoord op de toekomst.” Dat vind ik een mooie gedachte: dat we nu al keuzes kunnen maken die passen bij de toekomst die God voor ogen heeft, een toekomst vol liefde, vrede en gerechtigheid. Die toekomst is niet iets dat ver weg is, maar iets wat ons nu al mag inspireren.
Misschien vind je het lastig om te geloven dat die toekomst van God nu al invloed kan hebben op je leven. Maar ik denk dat het een beetje is zoals het lopen in een labyrint. In een labyrint is er maar één pad, en dat pad leidt altijd naar het doel, ook al is het soms kronkelig en verwarrend. De ingang van het labyrint is ook de uitgang, de uitgang is dus de ingang. Dat vind ik een mooie metafoor voor hoe Gods toekomst zou kunnen werken. Om bij Gods toekomst te komen, moeten we vertrekken vanuit die toekomst – het is geen verre droom of hoop, maar iets dat al begonnen is.
Wil je een keertje langskomen bij Hemelsbreed? In onze activiteitenagenda zie je wanneer onze MeetUps plaatsvinden. Je bent altijd welkom om een keer aan te haken. Op deze pagina lees je hoe onze MeetUps gaan, evenals antwoorden op veelgestelde vragen.