Op zoek naar verdieping, geloof en leven

Op zoek naar verdieping, geloof en leven

Het leven kent zijn ups en downs, de goede en de slechte tijden. De tijden van verwondering en rijkdom, en tijden van lijden en verlangen. Soms worden we door omstandigheden stil gezet en vragen we ons af wat dit alles eigenlijk te betekenen heeft. Wat is het leven waard en waar gaat het in het leven om? Is er een God die dit alles overstijgt? Iets wat mij kan terugbrengen naar de kern van wie ik ben?

In het traject ‘op zoek naar… verdieping, geloof en leven’ word je begeleid, uitgedaagd en geïnspireerd in de zoektocht naar wat het christelijk geloof kan betekenen in jouw leven. Het is een intensief traject van een half jaar waarin jouw zoektocht centraal staat en waarin je persoonlijke begeleiding krijgt.

Op zoek naar... verdieping, geloof en leven - een traject van Hemelsbreed Arnhem

Geen cursus, maar een persoonlijke zoektocht

Het traject helpt je zoeken naar wat het christelijk geloof voor jou kan betekenen. Het is open voor iedereen die serieus deze zoektocht aan wil gaan. Het traject is geen cursus, en het gaat er dus niet om dat je bepaalde geloofsovertuigingen leert. Het doel van het traject is dat jij begeleid wordt in je persoonlijke zoektocht. We hopen je hiermee te helpen om de waarde van geloof voor je eigen leven te ontdekken. Dat geloof voor jou een bron kan worden waaruit je kan leven, waar je steeds op terug kan vallen en je mag helpen om de kern van je eigen zijn te ontdekken. In deze video vertelt Pieter meer over het traject.

Opzet van dit traject

Het traject is opgebouwd uit vier onderdelen:

  • Coachingsgesprekken
  • Groepsbijeenkomsten
  • Workshops 
  • Verdiepingsweekend

Iedere deelnemer krijgt een coach die jou dit half jaar begeleidt, jouw vragen serieus neemt en je bevraagt op jouw bevindingen. Jouw coach reikt je actieve uitdagingen aan om zelf mee aan de slag te gaan. Daarnaast kom je met de andere deelnemers samen om je ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren. In groepsverband bezoeken we inspirerende personen die een bijzonder verhaal te vertellen hebben over hun leven en hun geloof. Zij nemen je mee in hun verhaal en laten je iets van hun geloof zien of ervaren. En als laatst is ook het verdiepingsweekend in het klooster onderdeel van dit traject.

Coachingsgesprekken

Een team van coaches staat klaar om jou te begeleiden in je persoonlijke zoektocht. De coaches zijn mensen die zelf vol in het leven staan, hun levenservaring hebben gekoppeld aan hun geloof, en bereid zijn om vanuit hun eigen ervaring met het geloof jouw te begeleiden, te bevragen en uit te dagen. De coaches hebben ervaring met coaching, in professionele sfeer ofwel in de persoonlijke sfeer. De coaches worden voorafgaand en tijdens het traject zelf ook gecoacht en begeleid in hun coaching. Wanneer jij je aanmeld voor dit traject krijg je een coach toegewezen die aansluit bij jouw karakter, zoektocht en ervaring. Je ontmoet jouw coach elke twee weken voor een gesprek van ongeveer een uur. Dit kan bij jou of jouw coach thuis, of op een neutrale plek.

Groepsbijeenkomsten

De zoektocht ga je alleen aan. Maar er zijn ook andere deelnemers die hun eigen zoektocht gaan. Het kan erg motiverend en inspirend werken om je ervaringen te kunnen uitwisselen en te spiegelen aan anderen. Elke maand komen we daarom met alle deelnemers bij elkaar om onze ervaringen uit te wisselen. Waar zit jij in je zoektocht? Wat heeft jou afgelopen weken geraakt? En wat heb je gevonden? Deze avonden zullen een keer per maand op donderdagavond plaatsvinden. Gerrieke en Pieter, de kartrekkers van dit traject, zullen deze avonden begeleiden.

Workshops

Onderdeel van dit traject zijn de workshops. Samen met de andere deelnemers en de coördinatoren gaan we langs mensen met een bijzonder verhaal of een bijzondere kijk op wat geloven is. Zij nemen je mee in hun passie en delen hun eigen verhaal en hun persoonlijke ervaringen met God. Elke workshop ziet er weer anders uit en geeft een ander beeld van wat geloven is. Hierdoor kan je je eigen ervaringen spiegelen of kun je juist verrast worden. Deze workshops zullen plaatsvinden op zaterdagen.

Gert van der Vijver

Matthijn Buwalda

Gert van der Vijver (1966) is kunstenaar in hart en nieren. Naast acteren, dansen, zingen en mime spelen is hij vooral bekend als de zandkunstenaar. Met zand weet hij op een lichtbak de meest sprekende beelden te maken. Gert ziet regelmatig dat mensen door deze beelden geraakt worden en zelf zegt hij God te ervaren in het maken van deze beelden. Als zandkunstenaar is Gert bekend geworden in heel Nederland door onder andere het tv-pgrogramma ‘de zandkunstenaar’ en in een concertreeks van Marco Borsato. Hij is getrouwd met Wia, heeft twee dochters en twee zoons en woont in Drachten.


Matthijn Buwalda (1983) is zanger, verhalenverteller, liedschrijver en columnist. In de Nederlandse theaters combineert hij muziek en verhalen over ons kwetsbare mens-zijn en laat daarin het perspectief van Gods verhaal in doorklinken. Voor Mathijn woont God in de schoonheid, de kunst en in een prachtig moment. Matthijn is getrouwd met Annemieke en heeft drie kinderen.

Emanuel Rutten

Tieneke van Lindenhuizen

Emanuel Rutten (1973) is filosoof aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Rutten groeide zonder geloof in God op en vond religie zelfs niet relevant genoeg om atheïst te zijn. Dat veranderde tijdens zijn studietijd, waar de boeken van Augustinus een enorme indruk op hem maakte en waardoor hij de evangeliën ging lezen. De evangeliën zijn volgens hem ‘op afstand het mooiste verhaal ooit’ (bron: Overdenkingen 2017). Emanuel is bekend geworden met zijn studie naar argumenten voor het bestaan van God en is regelmatig te zien in debatten met bekende atheïsten. Emanuel woont in de binnenstad van Amsterdam en heeft een dochter.

Tieneke van Lindenhuizen (1956) is theoloog en predikante. Als kind kreeg Tieneke een socialistische opvoeding waar geloof geen enkele rol speelde. Op latere leeftijd, na een scheiding en toen de kinderen al de deur uit waren, besluit ze om theologie te gaan studeren. Hier bloeit Tieneke op en vind een nieuwe richting in haar leven. Volgens haar is God een best goed idee. Tieneke woont in Oldenzaal, heeft twee kinderen en drie kleinkinderen.

Tjitske Volkerink

Tjitske Volkerink (1976) is wellnesscoach, stilte trainer en masseur. Maar voordat zij dit deed was Tjitske lange tijd radiopresentator, en presenteerde ze radioprogramma’s zoals ‘Heilige Huisjes, De Dominee Voorbij en De Muzikale Fruitmand. Tjitske zoekt in haar werk en leven naar ‘waar het echt om gaat’. Hierin spelen voor haar de zintuigen een belangrijke rol. Haar missie is om mensen te helpen om tot rust te komen, van overleven naar leven. Zodat ze kunnen thuiskomen bij de Bron. Tjitske woont in Hilversum, is getrouwd en heeft twee kinderen.

Verdiepingsweekend

Bij dit traject kan het bezoek aan een klooster niet ontbreken. Het klooster is van oudsher de plek voor stilte, inkeer en gebed. Dit weekend word je voor even onder gedompeld in deze manier van het geloof beleven. We zijn aanwezig bij de gebeden van de monniken, ervaren het kloosterleven en luisteren naar het persoonlijke verhaal van een monnik.

Het klooster waar wij naartoe zullen gaan is Abdij Koningshoeven. De Abdij waar ook heerlijk Trappistenbier wordt gebrouwen. De monniken van deze abdij zien zichzelf als Godzoekers. Over geloven schrijven zij:

“Dat is voor elk van ons begonnen met de bereidheid om God in ons leven toe te laten. Hij dringt zich niet op. Geloven is niet voor niets een werkwoord; het is aan ons om te bepalen of we met Hem op weg willen gaan.” 

Het weekend zal zijn van 20-22 november 2020.

Kortom…

Op zoek naar… is avontuurlijk, uitdagend en persoonlijk. Het traject daagt je uit om serieus werk te maken van dat wat in je hart leeft. Inspirerende personen nemen je mee in hun soms bijzondere ervaringen en verdiepende zienswijze op geloof. Een coach begeleidt, bevraagt en daagt jou uit. En samen met andere deelnemers wissel je ervaringen uit en leer je van elkaar.

De kartrekkers

Dit traject is opgezet door Gerrieke en Pieter. Zij zullen samen ervoor zorgen dat het traject in goede banen wordt geleid. Tijdens de workshops en het weekend weg zijn zij erbij, en samen zullen zij ook de uitwisselingsbijeenkomsten begeleiden. Even kort voorstellen:

Gerrieke – “Wanneer gaan we weer wat leuks doen met elkaar?” is wat ze regelmatig roept als het haar te formeel wordt. Gerrieke is een ster in de dingen die er echt toe doen: echtheid en onbevangen leven staan dan ook hoog bij haar in het vaandel. En met haar passie voor de grote liefde van God, de persoonlijke groei van mensen, haar luisterende oor en inzicht in mensen weet je dat je aan Gerrieke echt een goeie hebt.

Pieter – Pieter is een voorbeeld van iemand die contact legt met allerlei soorten mensen. Hij is heel nieuwsgierig, is theologisch onderlegd en heeft heel wat van de wereld gezien. Hij neemt niet snel iets aan maar denkt graag na over waarden, geloof en betekenis, het liefst in een gesprek met anderen. Hij houdt ook erg van samen (mannen)dingen doen, zoals tekeer gaan met een kettingzaag en samen een vuurtje stoken.

Praktische zaken en aanmelden

Wil jij op zoek? En wil jij hierin begeleid, uitgedaagd en geïnspireerd worden? Meld je dan aan voor dit traject. Hierbij wat praktische informatie.

Het traject duurt een half jaar, van september 2020 tot en met februari 2021. De startbijeenkomst is op donderdagavond 17 september 2020. De slotbijeenkomst is op donderdagavond 18 februari. De eigen bijdrage voor dit traject bedraagt €300,-. Boek je voor 1 september dan betaal je slechts €250,-. Dit is inclusief de workshops en het weekend weg, exclusief vervoer (altijd binnen Nederland).

Wanneer jij je aanmeld zal je een intakegesprek hebben met Gerrieke en Pieter. In dat gesprek kijken we of we op een lijn zitten en kan jij dus ook kijken of het echt bij je past. Ook kunnen we je een beetje leren kennen om jou aan een coach te kunnen koppelen die bij jou past.

Aanmelden kan simpelweg door een e-mail te sturen naar info@hemelsbreed.info. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je ons hierover bellen of mailen.

  • Pieter: 0615477628
  • Gerrieke: 06-23402788