Zij zijn helemaal niet bezig met doelen en targets

Zij zijn helemaal niet bezig met doelen en targets

Zorgeloos. Drie bijen zoemen om de bloemen in mijn achtertuin. Eentje weet te landen in een kleine blauwe bloem die net is uitgekomen. Zonder haast kruipt hij naar binnen en haalt hij de nectar eruit. Mijn blik dwaalt af en even later zie ik hem alweer bij de volgende bloem, rustig aan het werk.

Geloven wordt nog wel eens verband gebracht met regels, wetten en heel goed je best doen. Als je je maar aan de regels houdt, als je goed je best doet, dan is het goed. Ikzelf herken dit niet zo, maar wat ik wel herken is dat ik druk ben met wat ik allemaal nog moet doen, wat ik allemaal nog moet regelen. Pas als ik alles gedaan heb, dan is het goed.

Kijkend naar de bijen zie ik totaal iets anders. Zij lijken niet bezig te zijn met regeltjes en wetten, en ook niet met targets en van alles moeten regelen. Voor hen is het goed zoals het is.

Maar soms ontkom je niet aan zorgen, of aan het moeten halen van targets. Jezus zei daarom: ‘Kijk naar de vogels in de lucht: ze zaaien niet en oogsten niet en vullen geen voorraadschuren, het is jullie hemelse Vader die ze voedt.’ Het beginpunt is dat het goed is, er wordt voor ons gezorgd. En vanuit die zorgeloosheid en onbevangenheid mogen we aan het werk.

Zo is het ook met regels en wetten. We hoeven hier niet aan te voldoen, en pas dan is het goed en ben je gered. Nee, het is veel meer vanuit de basis van liefde dat we als vanzelf het goede willen doen. Vandaar dat het in de Bijbel ook gaat over vergeving; je hoeft niet je best te doen om je aan wetten te houden, of targets te halen. Je bent er al. Leef maar vanuit de liefde.

Zonder dat ze het waarschijnlijk weten lijken die bijen dit verhaal te leven. Ze leven zonder zorgen, zonder targets en zonder oordeel. Op het moment dat ik dit schrijf zit ik in mijn tuin. De bijen zitten weer op de bloemen. En ik probeer niet vanuit zorgen, maar vanuit liefde te leven.

Pieter van der Toorn