Als je geen hart hebt, dan heb je wel een portemonnee

Als je geen hart hebt, dan heb je wel een portemonnee

Als je geen hart hebt, dan heb je wel een portemonnee

Op het scherm verschijnt Rutger Bregman. Hij legt in vlotte woorden en makkelijke taal uit wat het basisinkomen inhoudt en hoe fantastisch het is. Met bijna vijftig man zit DAZO vanavond helemaal vol voor de Tegenlicht Meetup over het basisinkomen; is het basisinkomen de oplossing van de 21ste eeuw? En wat betekent het om de ander te vertrouwen?
 
Volgens Bregman is het basisinkomen zowel een goede daad voor de mensheid, als wel voor de Nederlandse begroting; ‘als je geen hart hebt, dan heb je wel een portemonnee’. Een mooie uitspraak, maar tijdens de Meetup bleek dat bij beide stellingen ook vraagtekens geplaatst kunnen worden. Laten we er hier van uitgaan dat iedereen, ook de armen en middenklasse, profiteren van het basisinkomen, kun je mensen dan zomaar geld toevertrouwen?
Spreker Niels Spierings, als socioloog verbonden aan de Radboud universiteit, meent dat je eerst goed moet onderzoeken wat er gebeurt wanneer je mensen in vertrouwen een basisinkomen geeft. Ofwel, er moet een garantie zijn dat het basisinkomen iets gaat opleveren; direct financieel, of indirect door de toename van geluk en gezondheid wat de staat anders veel geld zou kosten. Een onvoorwaardelijk basisinkomen, dus zonder sollicitatieplicht, zal alleen gegeven worden als wetenschappelijk is aangetoond dat het vertrouwen niet geschonden zal worden. Met andere woorden; als het basisinkomen er komt zal het dus een onvoorwaardelijk basisinkomen zijn, maar óf het basisinkomen er gaat komen, of we de ander durven te vertrouwen, daarvoor moeten we eerst bewijs hebben.
Is dit heel vreemd? Ik denk het niet. Zo werkt het heel vaak toch? Het zou ook wel vreemd zijn om zomaar iedereen te vertrouwen zonder enige inschatting te maken of diegene überhaupt te vertrouwen is. Toch zegt iets in mij dat vertrouwen ten diepste alleen echt vertrouwen is als je niet zeker weet wat de uitkomst zal zijn. Durven we dat aan?
 
Pieter van der Toorn n.a.v. de Tegenlicht Meetup op 18 december 2018.
Elke maand is er in Arnhem een Tegenlicht Meetup. Blijf op de hoogte via www.facebook.com/Tegenlichtmeetuparnhem of www.hemelsbreed.info.