De fuck-up night, wat?

De fuck-up night, wat?

Het is maandagavond, het regent en is het al vrij koud voor half november. Café de kroeg zit al lekker vol, en de sprekers zitten vol zenuwen hun verhaal nog snel even door te nemen. In ieder geval drie van de vier sprekers. De laatste heeft vandaag helaas af moeten melden in verband met een griepje. En of dat nog niet genoeg was, is nu ook de fotograaf te laat. Heb je alles zo goed gepland en voorbereid, zal je zien dat het toch weer helemaal anders loopt. Maar mislukken kan het niet, want daar gaat het vanavond nu juist om!

Drie sprekers doen hun verhaal over de mislukkingen in hun leven; Jan-Bort over dat hij altijd veel te snel gaat, hij altijd graag leidinggevende wou worden, maar toen hij dat eenmaal was er achter komt dat hij daar totaal ongeschikt voor lijkt te zijn. En geheel in lijn met zijn verhaal werd hij door de band dan ook geïntroduceerd met het liedje ‘Oerend hard’ van Normaal.

Ulco, wonend in de jort op de kunstwerkplaats, vertelt over zijn doorgaande mislukkingen, de stress waarmee hij te kampen heeft, en zijn zoektocht naar wat hem kan helpen.

Trudy steekt het meer zakelijk in, zij vertelt over haar eigen bedrijf, en welke moeilijkheden en verantwoordelijkheden daarbij komen kijken.

En de avond sluiten we af met een spontaan verhaal van iemand uit de zaal; Maria vertelt over haar ervaring voor een groep hbo’ers die ze totaal verkeerd inschatte. Al met al een avond met veel mislukkingen en dingen die totaal mis zijn gegaan. Maar waarom doen we eigenlijk zoiets?

Op youtube vindt je genoeg filmpjes waar dingen totaal mislukken, en je kan er uren mee vermaken. Maar daar was het ons vanavond niet om te doen. Op deze fuck-up night ging het om het delen van mislukkingen, omdat het bij iedereen wel eens mis gaat, dat mislukkingen bij het leven horen, en dat die mislukkingen er ook zeker mogen zijn.

Doordat iemand open en kwetsbaar zijn of haar mislukkingen deelt, ontstaat er verbinding. Ik weet dat ik niet de enige ben waarbij dingen mis gaan en dat ik mij zeer rot over voel. Juist ook omdat wij een christelijke gemeenschap zijn vinden we het belangrijk dat de kwetsbaarheid van het leven er mag zijn, en geloven we in de kracht van de kwetsbaarheid die Jezus liet zien. En daarom dus ook deze avond, waarin de mislukking centraal staat.