Hoe word ik gelukkig?

Hoe word ik gelukkig?

Geluk betekent: een leven dat lukt. Maar hoe is dat mogelijk? Is het allemaal slechts een kwestie van levensstijl? Een kwestie van instelling? Of van omstandigheden, zoals sommige mensen denken? Bij Hemelsbreed inspireren wij elkaar en zoeken wij samen een antwoord op de vraag: ‘hoe word ik gelukkig’?

Ervaring van één zijn

Geluk betekent ook iets als: ‘in harmonie zijn met jezelf en met je leven’. Het is de ervaring dat we helemaal één zijn met onszelf en met alle mensen, met de wereld en met God. Op het moment dat wij dit geluk ervaren, ontbreekt het ons aan niets.

Tegelijkertijd kunnen wij ons op het volgende moment weer ongelukkig voelen. Toch, wie geluk heeft ervaren, voelt zich daardoor gesterkt. En hij die in harmonie is met zichzelf, zal kritiek van andere mensen of tegenspoed anders verwerken dan degene die altijd ontevreden is met zichzelf. 

Geluk en tegenslag

Echter, ook hij die te maken heeft met zware tegenslag, zal van zijn stuk zijn gebracht en zich doodongelukkig voelen. Maar wanneer hij zich niet afsluit voor deze gevoelens en rouwt om wat er gebeurd is, zal dan ondanks alles, in de hoogtepunten en de dieptepunten van het bestaan, een basismelodie van geluk in zichzelf vernemen. Soms wordt zij overstemd door andere melodieën. Valse tonen kunnen de harmonie verstoren. Maar in de stilte kunnen wij weer in contact komen met deze basismelodie van geluk in ons hart. En we kunnen leven in de hoop dat deze basismelodie van geluk alle domeinen van ons lichaam en van onze ziel steeds meer vervult.

Dit was een klein opzetje voor de vraag: ‘hoe word ik gelukig’? De zoektocht naar geluk is trouwens vaak niet in woorden te vatten, en ook niet iets wat je kan vasthouden. Wie gelukkig wil zijn, moet juist een innerlijke weg bewandelen.
Bron: Anselm Grün’s boek met antwoorden, Kampen: Ten Have, 2008.

Samen nadenken

Bij Hemelsbreed inspireren wij elkaar om deze innerlijke weg te bewandelen. Wij denken samen na over de vraag hoe je gelukkig wordt. En in het samen zoeken en in het samen optrekken vinden wij iets van geluk. Wil je samen met ons optrekken en samen zoeken naar wat geluk betekent? Je bent van harte welkom om één van onze meet-ups of andere activiteiten te bezoeken, of contact met ons op te nemen.