MeetUp 11 juli: aandachtig leven met je zintuigen

MeetUp 11 juli: aandachtig leven met je zintuigen

Gisteren was de laatste MeetUp van het seizoen! In deze MeetUPx prikkelden we onze zintuigen tijdens verschillende workshops: wat proef je? wat ruik je? En wat hoor je?

We ontdekten dat we zintuigen hebben gekregen om deze met onze volle aandacht te gebruiken. In onze zintuigen zijn we verbonden met God, met mensen en eigenlijk met alles om ons heen. We konden na een lange tijd weer samen zingen en lunchen. Wat een feest!

Wat hoor je?

We gingen aan de slag met het raden van geluiden: een vliegtuig, walvissen, een piepende deur, etc. Bijzonder geluid is een hartslag. Dit is het eerste geluid dat we horen, nog voordat we geboren worden! Dit geluid herinnert ons aan geborgenheid en eenheid en dat we dat ook bij God mogen ervaren.

Wat proef je?

Bij smaak en proeven zijn we aan de slag gegaan met een laboratorium van smaak; er werd van alles geproefd. We keken naar wat er in de bijbel staat over proeven en smaak. Dat staat bijvoorbeeld in Psalm 34 Prediker 5*. Ook proeven we Gods goedheid bij het avondmaal. Je eet een stukje brood en drinkt wijn of druivensap. Je proeft letterlijk wat God voor jou overheeft.

Wat voel je?

In deze workshop werden de deelnemers geblinddoekt om vervolgens de voorwerpen met hun handen te raden. Samen stonden we stil bij hoe blij we zijn met onze tastzin en de aanrakingen die we kunnen voelen. Iets wat in de afgelopen periode niet vanzelfsprekend was. Ook deelden we wat voelt als een goddelijk gevoel. En kan pijn ook goddelijk zijn?

Wat zie je?

Als je kijkt naar iets, dan kan dat met verschillende figuurlijke brillen op. Je kunt op verschillende manieren kijken naar hetzelfde plaatje. Ook namen we de tijd om na te denken over waar je Jezus ziet. De hele wereld is immers een etalage van God. En wat als je niets zou zien? We hebben – heel creatief – mondkapjes gebruikt als blinddoek en een klein experiment gedaan: geblinddoekt een rondje lopen met hulp van iemand anders die je veilig houdt. Dat is nog best lastig!

Wat ruik je?

We hebben geuren geraden en samen onderzocht welke link geuren hebben met onze herinneringen. Geur is in de bijbel ook vaak gelinkt aan een offer. God ‘claimt’ bij het geuroffer zelfs een bepaalde geurcombinatie in het oude testament. Ook stonden we stil bij de vraag: welk eerbetoon geef jij God als je jouw herinneringen koppelt aan geuren en hoe uit jij je dankbaarheid?

*Psalm 34

9 Proef, en geniet de goedheid van de HEER,

Prediker 5

Geniet van het leven!
Geniet van het brood dat je eet en van de wijn die je drinkt.
Dat is wat God graag ziet.