MeetUp 5 juni: “Soms heb ik het idee dat ik tegen de muur zit te praten” #gebed

MeetUp 5 juni: “Soms heb ik het idee dat ik tegen de muur zit te praten” #gebed

De kracht van gebed #3

Afgelopen zondag was het Pinksteren. Dat gaat over de Heilige Geest: over vuur, passie en vreugde. Maar de realiteit is dat we die passie en dat vuur soms helemaal niet ervaren. En met bidden is dat soms net zo: mijn gebed voelt zo leeg, en soms heb ik het idee dat ik tegen de muur zit te praten.

In deze meeting hebben we ontdekt dat juist in die leegte God te vinden is. Juist wanneer je niet weet wat je moet bidden, kan God juist spreken. Drie woorden die hierbij kunnen helpen.

Verstil

De Geest spreekt vaak in de stilte. Wanneer je geen woorden meer hebt om te bidden, wees dan enkel stil. Ga door de eentonigheid en verveling heen, en laat de Geest spreken door je gedachten. Welke gedachten of roeping komt naar boven. Het kunnen onaangename dingen zijn die je liever wegstopt. Maar doe dat niet! Bekijk die onaangename gedachten en vraag je daarbij af wat God je daarin wilt geven. Want God is niet een God die ons enkel roept om dingen te doen die we niet willen, God roept ons juist om ons vrij te maken en het leven te geven!

Vouw

Vouw je handen en probeer eens het gebed te bidden dat Jezus bad voordat hij ging sterven:

‘Vader, als het mogelijk is, laat deze beker dan aan Mij voorbijgaan! Maar laat het niet gebeuren zoals Ik het wil, maar zoals U het wilt.’

En probeer de zin ‘laat deze beker aan mij voorbijgaan’ te vervangen voor iets dat jij graag wilt: je verlangens, plannen of dromen. Of iets wat jij graag zou willen ontlopen: angsten die je liever uit de weg gaat of stappen die je niet durft te zetten. Begin maar klein. Ik begon bij mijn vakantieplannen, en dat was al moeilijk. Er is namelijk wel wat vertrouwen voor nodig.

Vertrouw

Als je werkelijk plannen, dromen of angsten durft los te laten, hoe kan je er dan zeker van zijn dat je niet bedrogen uit komt? Als ik mijn vakantieplannen loslaat, heb ik dadelijk dan niet een saaie vakantie? Of toen Jezus zijn angsten opzij zette, hoe kon hij er op vertrouwen dat hij dan niet gewoon dood zou zijn en vergeten zou worden?

Het ultieme bewijs is dat Jezus weer opstond uit de dood. God liet hem niet aan zijn lot over. Maar eerlijk gezegd is dat natuurlijk voor ons moeilijk te bevatten. Gelukkig kunnen wij via onze eigen ervaring zelf stap voor stap leren dat God hierin te vertrouwen is. Wanneer ik mijn vakantieplannen loslaat, durf ik nu te vertrouwen dat er wel iets op mijn pad komt en dat ik niet krampachtig zelf plannen hoef te maken waar ik gelukkig van zou kunnen worden. Met dit kleine vertrouwen groeit mijn vertrouwen om ook meer dingen los te durven laten.

En, hoe zit het met jouw vakantieplannen?

Of hoe zou jouw gebed er uit zien als je de zin ‘laat deze beker aan mij voorbijgaan’ mocht vervangen voor jouw verlangens, plannen of angsten?

‘Vader, als het mogelijk is…Maar laat het niet gebeuren zoals Ik het wil, maar zoals U het wilt.’

De volgende meeting over dit thema zal zijn op 19 juni om 10:15 uur bij Siza De Buitenplaats. Je bent van harte welkom!