MeetUPx 19 mei: Pinksteren

MeetUPx 19 mei: Pinksteren

Pinksteren gaat misschien wel over het meest zweverige en ongrijpbare deel van het Christelijk geloof. De geest, een heilige nog wel te verstaan, daalt neer op de leerlingen van Jezus. Hoe? In de vorm van vlammen. Op hun hoofd. Maar probeer hem niet te vangen in die vorm, want bij Jezus liet hij zich zien in de vorm van een duif. In Genesis is het de Geest die over de wateren zweefde, de adem van God. En Johannes schrijft over de Geest als een rivier van levend water die stroomt uit het hart van mensen die geloven. Maar wat moet je daar nou mee? Wat betekent dat voor ons? In deze MeetUPx zijn we samen aan de slag gegaan om deze beelden te ontdekken, met jong en oud door elkaar.

Een impuls uit je eigen hart

Zo was er een onderdeel over dat levende water. Symbolisch uitgebeeld met een fles cola en mentos die als een fontein omhoog schoot. Zo zie ik dat ook voor mij. Dat de Geest met zoveel kracht in ons werkt dat de levensenergie uit je barst. Wanneer we ons verbinden met God, met Zijn liefde, en dat door ons heen laten stromen is ons leven niet futloos, maar barsten we van de energie. Het levend water stroomt dan door ons heen. En niet als een impuls van buiten, zoals je dopamine aanmaakt als je zit te scrollen op je telefoon, maar een impuls vanuit je eigen hart. Een stroom die niet ophoudt, maar je vult met leven.

Vonkjes

Een ander onderdeel ging over het vuur. Niet een groot vuur, maar een vonkje. Dat de Geest werkt als kleine vonkjes. We hoeven geen grote dingen te doen, we mogen vertrouwen op de Geest die door ons werkt, en zo ontstaan er vonkjes tussen ons als mensen. Vonkjes van liefde die overspringen, en die genoeg zijn om een vuur te onsteken. Het vuur van de Geest, van de passie, van kracht.

Adem in mij

Als laatste wil ik nog het onderdeel toelichten over die duif. Het symbool van de vrede. De Geest wil vrede brengen in ons hart, een diepe innerlijke vrede. God nodigt ons uit om in hem te ademen. Om ons te vullen bij hem met vrede. We worden één met de Geest, één met God, één met het leven. Het gaat over een diep weten dat God hier is, dat wij geliefd zijn, net zoals Jezus geliefd was door zijn Vader. In de MeetUPx zondag hebben we ons geopend voor die Geest door in een moment van stilte deze woorden tot ons te nemen. Ik wil je uitnodigen om het volgende gedicht in alle rust te lezen, je te openen voor de Geest, en de woorden tot je te nemen.

Adem in mij

Kom, naar mij, jij en wees jezelf
Laat mijn kracht, in jou, als vuur
Kom, en rust, laat mijn liefde, zacht als dons
Laat mijn hart, daar zijn, in jou


Adem in mij, adem in mij
Adem in mij en weet dat ik er ben
En weet dat ik er ben


Kom, naar mij, jij vul jezelf
Ik daal neer, op jou, als een duif
Kom, dichtbij, laat mijn vrede, in je zijn
Laat je angst, nu los, en ga


Adem in mij, adem in mij
Adem in mij en weet dat ik er ben
En weet dat ik er ben
En weet dat ik er ben

Onze volgende MeetUP is op 2 juni om 10:30 bij Siza De Buitenplaats.
Je bent van harte welkom!