Terugkijken: MeetUp ‘Op expeditie’

Terugkijken: MeetUp ‘Op expeditie’

Op zoek naar nieuwe gebieden op aarde is er niet meer bij zou je zeggen. Tegenwoordig gaan er expedities naar verre planeten zoals Mars. Toch zijn er nog volop onbekende plekken op aarde of beter gezegd onder de aarde. De meeting van 7 maart ging over expedities onder de grond. Dat is ontzettend spannend en het levert prachtige plaatjes op. Lisa deelt in de MeetUp wat deze expeditie te maken heeft met geloven.

Zo’ n expeditie is niet altijd zonder risico. Sommige grotten bevinden zich onder water. Een goede voorbereiding is belangrijk. Denk aan de juiste uitrusting en een concreet plan. Ik neem jullie meenemen en we volgen dat plan en de reis naar de grot is afgelegd. Nu we de grot binnengaan volgt een flinke afdaling van wel 40 meter. 

We landen en de grot ziet er misschien wel uit zoals op dit plaatje hierboven. We gaan verder en de paden worden steeds smaller en het wordt steeds donkerder. Het risico wordt groter naarmate we verder de grot in gaan. Het terrein is onbekend en moeilijk toegankelijk waardoor redding heel lastig wordt. Misschien komen we wel vast te zitten? Of misschien stort de boel wel in?

Maar we zijn nieuwsgierig van aard en vervolgen onze weg. We accepteren de risico’s. Vervolgens komen we een rotsblok tegen. We doen onderzoek en alles wijst erop dat er aan de andere kant een prachtig gewelf zal zijn. Inderdaad, wijst erop. Want we weten het niet zeker. Alles is nog steeds onbekend. Is de doorgang groot genoeg? Zijn er obstakels onderweg? Het is de leider van de expeditie die zegt: Ik ga eerst. Hij duikt als eerste en neemt dat risico voor de rest van de groep. Hij offert zich op voor de rest van de crew en maakt de weg vrij voor ze. 

Parallellen

In dit verhaal zitten een aantal parallellen waar we samen naar gaan kijken. In filipenzen 2 vanaf vers 6 lezen we:

Jezus gaf alles op voor ons. Hij wierp zijn Goddelijkheid af en nam een menselijke vorm aan, met alle zwaktes die daarbij horen. Hij heeft het ultieme leiden meegemaakt, om de weg voor alle andere mensen vrij te maken.  Hij is de ultieme expeditieleider die zegt: Ik ga wel eerst. Ik ga de weg die nog niemand heeft afgelegd. Ik ga door de dood naar een heel nieuw leven en dat zal prachtig zijn. Wees niet bang ik ga eerst! Ik bereid de weg voor. Jullie kunnen mij volgen. Het zal mooi zijn aan de andere kant! We zitten nu midden in de 40 dagentijd. We denken aan Jezus en het offer dat hij gebracht heeft. 

Hierna hebben we in break-out rooms de volgende vragen besproken:

  • Wat doe jij als je in het donker staat op een onbekende plek? 
  • Vecht je ertegen of zie je het als een kans nieuwe dingen te ontdekken (over jezelf en het omgaan met teleurstelling)
  • Wat in jouw leven vind je op dit moment spannend? Helpt je het om te weten dat Jezus voorop gaat?

Dit leverde mooie gesprekken op. We hebben de meeting afgesloten met een gezamenlijk gebed waarbij alle deelnemers hun gebedspunten in de chat konden delen. We kijken uit naar de volgende (online) meeting op 21 maart!