BLOG: dankbaar voor dat de focus niet op mij ligt

BLOG: dankbaar voor dat de focus niet op mij ligt

BLOG: dankbaar voor dat de focus niet op mij ligt

Het is al schemerig als ik iets gehaast door het centrum van Arnhem fiets. Na het Gele Rijders plein ga ik linksaf en parkeer mijn fiets naast de Koepelkerk. De Koepelkerk wordt veel verhuurd voor concerten en andere voorstellingen, maar vanavond is de Koepelkerk geopend voor het Taizé-gebed.

Het is niet de eerste keer dat ik een Taizé-gebed bezoek, dus ik weet wat ik kan verwachten; verstilling, meditatieve liederen in verschillende talen, en gesproken teksten en gebeden. Ik zoek een plekje waar ik rustig kan gaan zitten en wacht in stilte tot het gebed begint.

De cello speelt de melodie een keer voor, en vervolgens zet iedereen in: ‘Bless the Lord my soul’. Het is een van de bekende Taizé liederen. Een eenvoudig lied, maar tegelijkertijd ook een heel krachtig lied. Een lied dat mij helpt om de focus te verleggen naar buiten mijzelf. Waar ik van mijzelf snel gericht ben op wie ik ben, wat ik wil gaan doen of hoe ik mij kan ontwikkelen, is dit een lied waarin mijn focus verschuift.

Dit doet mij denken aan een gesprek dat ik afgelopen weekend had met twee vrienden. Een vertelde over dat zij wel eens business beurzen bezoekt. Zo’n beurs lijkt volgens haar soms best veel op een kerkdienst. Er wordt muziek gemaakt, en er is een spreker die vertelde hoe slecht het eerst ging, en hoe goed het nu gaat. Namelijk dat zij nu een zeer succesvol bedrijf heeft dat zich bovendien ook nog eens inzet voor een duurzame wereld.

We zaten hier met z’n drieën over te filosoferen en kwamen er op uit dat de kerk iets soortgelijks zou kunnen doen door mensen met een succesverhaal een podium te geven. Door hen te laten vertellen hoe succesvol zij veranderd zijn door hun geloof of hoe ze een geestelijke ontwikkeling hebben meegemaakt. Maar we kwamen er ook al snel achter dat hiermee direct weer enkel de focus ligt op jezelf, op je eigen ontwikkeling en groei.

Dankbaar tuur ik naar de kaarsjes die staan te flikkeren voor het Taizé-kruis. Na een aantal liederen gezongen te hebben is er de stilte. Zo’n 8 minuten zijn we met elkaar helemaal stil. Ik ben dankbaar voor het leven. Dankbaar voor de kansen en dat ik mij zo heb mogen ontwikkelen. Maar vooral dankbaar voor dat de focus niet op mij ligt.

Pieter van der Toorn

Tijdens de veertigdagentijd is er elke avond, steeds weer in een andere kerk in Arnhem, een Taizé gebed. In de stille week, de week voor Pasen zijn de Taizé gebeden bij Hemelsbreed in MFC de Salamander. Klik hier oor meer info.