Kerst 2021. Niet groot. Wel groots.

Kerst 2021. Niet groot. Wel groots.

Als gemeente zijn er van die jaarlijks terugkerende momenten, waar we met zijn allen reikhalzend naar uitkijken. Pasen. Het kampeerweekend. En natuurlijk kerst. De voorbereidingen voor een kerstplein waren dan ook in volle gang, toen het erop leek dat er deze winter minder beperkende maatregelen zouden zijn. Vuurkorven, lekkernijen, glühwein, muziekoptredens, leuke stukjes en een levend kerstdorp mét echte dieren houdt de wijk nog van ons tegoed!

Het is namelijk niet voor niets één van onze favoriete momenten van het jaar. We zijn een kleine kerk, maar tijdens kerst weten de mensen uit de wijk en de bijbehorende gezelligheid ons altijd goed te vinden. De meeste bewoners van Schuytgraaf kennen ons dan ook van onze kerstvieringen. Zo deden we eerder al theatervoorstellingen, herdertjestochten en kerstpleinen, ook onder onze vorige naam ‘Leven in Schuytgraaf’.

Maargoed, dit jaar zat een dergelijk evenement er dus niet in. Daar was de behoefte om de geboorte van Jezus te vieren natuurlijk niet minder door. In recordtempo is vervolgens een hybride online/offline viering georganiseerd. Deze startte al een dag van tevoren. Iedereen kreeg een tasje met kaarten en een adres. Bedoeling was om voor een andere Hemelsbreder / Hemelsbreedgezin een kerstpakketje samen te stellen met wat lekkers, een persoonlijke boodschap en bijvoorbeeld een inspirerend leenboek. Door dat langs te brengen was er toch ruimte voor wat persoonlijk contact.

Tijdens de online zoom-meeting werden we getrakteerd om mooie liederen en – toch wel – hilarische sketches. Zo verraste Maarten de hele gemeente met zijn talent voor dialecten en typetjes, toen hij op unieke wijze een kerstverhaal vertelde. De Hemelsbrede Boys, bestaande uit de jongere jongens van de gemeente, vertaalden het verhaal van de 3 wijzen naar het nu. Als arts, bioloog en historicus hadden ze allemaal erg veel volgers op social media. Maar er was er één die nog veel meer volgers had….. Maria, Ellis en Jasmijn zorgden voor kippenvel door met 3 verschillende blaasinstrumenten verschillende kerstliederen te spelen.

Overigens duurde kerst bij Hemelsbreed dit jaar een week. Dagelijks kwamen we in de week na kerst namelijk om 19:00 uur samen voor de eindejaars Kahoot-quizzen. Hier werden de mouwen opgestroopt en was het even hard tegen hard in een meedogenloze broeder- en zusterstrijd. Winnen is volgens velen dan toch belangrijker dan meedoen……. Iedere quiz had een eigen thema: de bijbel, Internetvirals, de mensen van Hemelsbreed en zelfs een hele quiz over – jawel –  treinen. Tijdens de MeetUpX van afgelopen zondag sloten we het af met een oud- en nieuwgesprek. In kleine groepjes wandelden we door Park Lingezegen en keken we terug op het afgelopen jaar en vooruit op 2022.

Hoewel we kerst dit jaar niet groot hebben kunnen vieren, voelde het wel groots. Waar we van te voren opkeken tegen een online meeting, is het wonderbaarlijk goed gelukt om écht te verbinden. Om écht stil te staan bij kerst, de wereld waar we in leven en de rol van God in die wereld. Kerst @ Hemelsbreed voelde dit jaar daardoor meer voor Hemelsbreders dan voor de hele wijk. Maar ook dát heeft dus zijn mooie kanten. Neem niet weg dat we enorm uitkijken naar de eerstvolgende kerst waar we weer all out kunnen gaan.

Wij wensen iedereen een geweldig 2022 toe!