Wie is Jezus?

Wie is Jezus?

Bestond hij echt? Waarom is hij zo bekend geworden? Waar geloofde hij in? Deed hij wonderen? En was hij goddelijk?  Veel mensen vinden in Jezus inspiratie voor hun dagelijks leven. Maar wie was deze man? Wie is Jezus? Hier eerst een klein gedichtje, vertaalt uit het Engels:

“Hij werd geboren in een afgelegen dorpje, zoon van een gewone vrouw. Hij groeide op en werkte als timmerman totdat hij een jaar of dertig was. Hij schreef nooit een boek en had geen kantoor. Hij had geen vrouw of kinderen, en zelfs geen vaste woning. Hij studeerde niet aan een hogeschool of universiteit en reisde nooit verder dan 300km vanaf de plek waar hij geboren was. 

Hij was nog maar 33 jaar toen de publieke opinie zich tegen hem keerde. Zijn vrienden renden bij hem vandaan. Hij werd ter dood veroordeeld door de staat. En terwijl hij stervende was, dobbelden zijn vijanden over zijn kleding, het enige bezit dat hij op aarde had.” 

wie is jezus

Innerlijke vrijheid

Jezus van Nazareth, bekend via de Bijbel en andere bronnen uit die tijd is geboren in Nazarath in circa 5 voor Christus. Christus is trouwens niet zijn achternaam, maar is latijn voor ‘gezalfde’, wat ook wel vertaald wordt als messias of verlosser. Het is dus een soort titel die aan Jezus wordt toegeschreven. In die tijd hadden mensen geen achternaam, maar droeg je de naam van je geboortedorp, daarom: Jezus van Nazareth.

Mensen noemden Jezus de Christus, en zagen in hem dus een verlosser. In de Bijbel lees je over dat mensen letterlijk geloofden dat Jezus hen zou verlossen van de Romeinse overheersing. Dat is niet gebeurd. De Romeinen hebben Jezus gekruisigd en bleven voorlopig de overheersers in het toenmalige Israël. Er waren ook mensen die geloofden en ervoeren dat Jezus een innerlijke verlossing brengt, een soort innerlijke vrijheid geeft. Dit inspireerde veel mensen en deze ervaring zorgde dat veel mensen Jezus gingen volgen, en met name na zijn sterven geïnspireerd werden.

Op zoek naar inspiratie

Deze ervaring van innerlijke vrijheid en de praktische levenswandel van Jezus werkt aanstekelijk en inspirerend. Bij Hemelsbreed laten wij ons daarom graag door de verhalen over Jezus inspireren, en gaan we met elkaar in gesprek over wat Jezus’ weg betekent voor ons dagelijks leven. Hierin is ruimte voor ieders mening en zoektocht. Samen proberen we de vraag ‘wie is Jezus?’ te beantwoorden.Wil je meer weten over Jezus? Regelmatig organiseren wij cursussen die gaan over Jezus. Bijvoorbeeld de Cursus Jezus’ Spiritualiteit of de Alpha Cursus. Stuur een mailtje naar info@hemelsbreed.info of schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte van onze activiteiten.