Wat je tijdens een wandeling in de natuur kunt leren

Wat je tijdens een wandeling in de natuur kunt leren

Het is zondag 24 februari, een typische winterzondag zou je denken. Niet dus. Deze zondag is anders, allereest is het prachtig weer – dat is in de winter wel vaker maar dit keer is het tegen de 18 graden! En daarnaast is er juist op deze dag door Hemelsbreed een MeetupX gepland in de buitenlucht. Wat een geluk.

Prachtige omgeving

Een MeetUpX bij hemelsbreed is een meeting waarin de verbinding gelegd wordt tussen het dagelijkse leven en geloven. Je zou kunnen zeggen: tussen wat we hier op aarde om ons heen zien en het onzichtbare, het hemelse en dat op een eXperimentele manier. Deze keer een wandeling door de natuur met als gids Koos ‘de boswachter’ en Pieter ‘de theoloog’. 

Met een groep van rond de 50 mensen verzamelen we bij Meinderswijk en wandelen we door dit natuurgebied (cultuurlandschap zo leer ik tijdens de wandeling, want echte oernatuur bezitten we haast niet in Nederland). Naast dit soort wetenswaardigheden leer ik ook nieuwe mensen kennen. Er is een diverse groep uit allerlei delen van Arnhem en omstreken. Tegenlicht-fans, mensen van het ‘Read en Tweet’ traject of uit een van de connectgroepen van Hemelsbreed, huisgenoten, complete families, natuurliefhebbers. Kortom een leuk en gevarieerd gezelschap om mee de natuur in te trekken of zoals de uitnodig aangaf: Op pad te gaan met Gods leiding. 

Tijdens de wandeling leer ik van de theoloog en de boswachter meer over de natuur en ook dat in de Keltische spiritualiteit deze heel nauw met elkaar verbonden zijn. Wat hoor je, wat proef je, wat voel je in de natuur? Stel je je daarvoor open? We zien houtachtige planten die het langst overleven in de winter en we krijgen de vraag in welk seizoen zit jou leven? We luisteren naar een moderne versie van psalm 8 die vertelt over al het moois dat we om ons heen zien en Gods hand daar in. We horen ganzen. Niet zonder reden vestigt Pieter ‘de theoloog’ daar de aandacht op. Want wist je dat in de Keltische spiritualiteit de Geest wordt afgebeeld met een gans? Je zou denken aan een duif, maar daar dachten de Kelten anders over. Want hoewel een gans een grote en stevige vogel is, blijkt dat een gans in z’n eentje  helemaal niet zo ver kan vliegen! Alleen als een gans zich in een groep (de kenmerkende v-formatie) bevindt is een gans in staat honderden tot zelf duizenden kilometers te vliegen. Zo willen de Kelten ons eraan herinneren dat we leiding nodig hebben van de Geest en het niet alleen hoeven te doen. Juist in samenwerking met de Geest zijn we in staat om een afstand te overbruggen. 

Tijdens de wandeling is er een stukje wat in stilte afleggen. Later zien we nog de sporen die bevers achterlaten in de natuur. Aan het eind van de wandeling komen we terug op de parkeerplaats en praten we onder genot van kop koffie, limonade en wat andere versnapering nog na. Een prachtige wandeling, nieuwe ontmoetingen, op een andere manier naar de natuur kijken en aan de hand daarvan nadenken over Gods leiding in je leven. Een prachtig zonnetje erbij. Hemels.